Wat er in 2020 nog meer mogelijk is met digitale landkaarten

Kaarten komen op het web regelmatig voor. Vaak gaat dit niet veel verder dan een kaartje met de vestigingen van een bedrijf erop, zoals ook wij op onze site hebben staan. Op deze manier locatie gebonden informatie delen is al lang een veel voorkomende verschijning op het internet. Zo gebruiken wij het op MijnWijkplan om de locatie van de verschillende projecten op een aantrekkelijke manier weer te geven ten opzichte van de locatie van de gebruiker.

Dat is allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar kaarten kunnen veel meer. En dan denken we niet aan de overvolle kaartweergave volgepropt met alle locaties op een festival waar de bezoeker zelf met filters in moet zien te vinden waar de leenfietsen en de hotdogstands staan. Om daar specifiek een oplossing voor te vinden moet je bij de UI/UX experts zijn, maar wij zijn techneuten en ik wil jullie graag een andere, meer technische, wereld van mogelijkheden van kaarten laten zien.

Aangemaakt op . Laatst bijgewerkt op .

Geo databases & digitale landkaarten

Kaarten kunnen namelijk niet alleen gebruikt worden voor visualisatie, maar ook als informatielaag om data mee in te structureren. In "kaartgerichte" databases kunnen we, door data aan geografische punten, vlakken of lijnen te verbinden, berekeningen en zoekacties uitvoeren die iets zeggen over de locatie die deze data ten opzichte van elkaar en de gebruiker heeft.

Zo gebruiken we deze mogelijkheid in het HIOR om te kijken op welke gemeentelijke richtlijnen er van kracht zijn binnen een projectgebied wat op de kaart ingetekend wordt. Deze richtlijnen zijn op hun beurt verbonden aan kaartlagen die bijvoorbeeld aangeven waar er archeologische sites zijn, gebieden met een woonfunctie of een beschermd stadsgezicht. Door die vlakken met elkaar te vergelijken kunnen we gemakkelijk een lijst met alle relevante richtlijnen naar voren brengen.

In MijnWijkplan kijken we binnen welke wijk de locatie van een project valt. Zo kunnen we zien welke beheerder er vanuit de gemeente er contact mag opnemen met de initatiefnemers over de uitvoer van hun project. Ook zorgen we er daarmee voor dat een gebruiker niet perongeluk een project plaatst in een gebied waarin dit niet mag, zoals in een weiland 3 dorpen verderop.

En nu kan je natuurlijk denken:

Ja, dat klinkt allemaal leuk, maar ik heb zelf geen relevante data die ik aan een kaart kan verbinden.

Open data digitale kaarten

Maak je geen zorgen, daar heeft de overheid een oplossing voor! Overheden zijn namelijk sinds april 2016 verplicht om haar datasets openbaar te maken onder de Wet Open Overheid(1). Hier vallen ook een groot aantal datasets onder die geografische data bevatten. Denk hierbij aan de kadastrale indeling van percelen, alle fietsroutes en knooppunten en de locaties van rijks- en gemeentemonumenten.

Het Nederlandse kadaster heeft hiervoor een viewer waarin je je kan laten inspireren door een aantal beschikbare datasets, maar ook lokale overheden bieden hier portalen voor aan, zoals ons eigen Eindhoven. Vroeg je je bijvoorbeeld af waar de speeltoestellen in de gemeente nou precies staan, of wanneer de boom bij jou in de straat geplant is en van welk ras dit is? Onze ijverige overheid houdt dit allemaal bij, en dit en nog veel meer is publiekelijk terug te vinden.

Voordelen van kaartgerichte databases

Deze datasets worden via makkelijk in te laden API's en export bestanden aangeboden zodat programmeurs zoals wij deze weer in de kaartgerichte databases in kunnen laden. Deze databases geven ons tal van mogelijkheden om deze kaartvlakken en -punten met elkaar te vergelijken, combineren, van elkaar af te trekken of oppervlaktes van te berekenen. Om dit wat beter toe te lichten een aantal voorbeelden van wat er hiermee mogelijk is:

  • We kunnen een stormveilige parkeerplaats voor je vinden door te zoeken op de dichtstbijzijnde parkeerplaats waar binnen een straal van 10 meter geen bomen staan ouder dan 20 jaar.

  • We kunnen je helpen aan veilige speelplekken voor je kinderen door je een lijst te geven van alle speeltuinen, met minstens 3 toestellen van maximaal 10 jaar oud, die niet verder fietsen zijn dan 10 minuten vanaf de basisschool of thuis.

  • We kunnen een lijst genereren van alle IT bedrijven die zich niet verder dan 5 km van het Centraal station bevinden, in de wijk Strijp vallen en binnen een straal van 500m van een busstation of overdekte parkeerplaats.

  • We kunnen een fietstocht voor je uitstippelen langs de oude Spaanse verdedigingslinies over fietspaden breed genoeg om met zijn tweeën naast elkaar te fietsen met minstens eens per 2 uur een plek voor een pauze en een biertje.

Om nog meer gevoel te geven bij wat je kan met geografische data hebben wij in onze Inspiratietuin een visualisatie gemaakt van een paar interactiemogelijkheden die er zijn met open data van de gemeente Eindhoven, in combinatie met een aantal locaties die in onze eigen historie een rol van belang hebben gespeeld.

Doorpraten over kaarten op het web?

Wil je meer te weten komen over kaarten op het web neem dan contact op met Diede Gulpers.

Portretfoto Portretfoto
Bedankt voor je bericht! We komen zo snel mogelijk bij je terug.